Smarrigt recept

PASSIONFRUKTSMOUSSE TÅRTA MED LIME
08 Augusti, 2013 - 16:41 / Tårtor




Jag har suktat länge efter en passionsfrukts tårta. Jag såg att copenhagencakes hade gjort en helt otrolig moussetårta så jag tog fram vispen och började stöka i köket.
En vit kladdkaka med passion och limefyllning. Dessutom passionsfruktsgele på toppen.

Den här efterrätten passar perfekt i sommar värmen. Den är frisk, krämig och så mjuk.
Det är så gott att ha passion och lime i bakverk. Det bryter av det söta lite.
Det är rätt många moment i receptet. Men det är helt klart värt det.

Jag hittade receptet på den vita kladdkakan hos bliminjäst.

VIT KLADDKAKA

150 g smör
3 dl socker
2 ägg
2,5 dl mjöl
1 st vaniljstång eller 3 tsk vaniljpulver
2 tsk vaniljsocker


MOUSSEFYLLNING
7 gelatinblad
1,5 dl strösocker
2 äggulor
250 g philadelphia ost
4 dl vispgrädde
1 dl passionsfruktsjuice
1 st lime (saft och skal)
6 st passionsfrukter


PASSIONSFRUKTGELE
4 passionsfrukter
2 dl passionsfruktsjuice
3 gelatinblad


GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175 grader.Smält smöret. Häll över smöret i en stor skål och rör sedan ner socker och vaniljstänger (en eller två stänger får vara efter smaksak, jag hade i två för jag ville ha stark vaniljsmak) samt vaniljsocker.
Rör ner ett ägg i taget och avsluta med mjölet.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant, och häll sedan i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan är ganska lös men blir bättre efter den har stått i kylen ett tag.
Den blir ännu bättre om den får stå ett tag i kylen.

Fortsätt sedan med fyllningen.
Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa upp grädden lätt och vispa sedan i philadelphiaosten. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker i en annan bunke och vänd sedan ner i gräddblandningen. Värm upp passionsfruktsjuice och lägg i gelatinbladen.Gröp ur passionsfrukterna (ta bort kärnorna) och riv limeskal och pressa limesaft. Lägg allt i en skål och rör om.


Såhär gör du din passionsfruktsgelé
Blötlägg gelatinbladen.
Gröp ur passionsfrukterna och ta en sil och pressa ut saften. Ta fram en kastrull och häll i passionsfruktjuice och juicen från passionsfrukten. Lägg i gelatinbladen.
Låt gelén svalna något innan du häller över den på tårtan. Låt tårtan stelna i kyl eller frys minst 4 timmar före servering.

MONTERING
Ha din vita kladdkaka i formen (en avtagbar kant)
Häll på fyllningen och låt stelna i frys eller kyl i tre timmar. Häll sedan över passionsfruktsgelen.
Låt den stelna i en timme till.
Ta av kanterna försiktigt.
Hacka pistagenötter och lägg som en båge.
Lägg på jordgubbar och blåbär
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0