jätte gott recept från en hemsida jag hittat

 

Marängkrisptårta

En riktigt supergod marängtårta med en krämig fyllning med svag citronsmak. Ovanpå är det vispad grädde och choklad.

Supergod marängtårta med citronkräm. En riktigt god tårta som går hem i alla åldrar!
 Tid: 2,5 timmar varav 1 timmes jobb.
 ca 14 bitar

Ingredienser:

Marängbottnar:

Fyllning:

Garnering:

 Laktosfritt - Ta laktosfri grädde, smör och choklad.
 Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot arrowrot.
 Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Förbered bakplåtspappret. Alternativ 1: Ta fram en långpanna 30x40 cm och klä med bakplåtspapper.Alternativ 2: Eftersom smeten inte flyter ut så kan man också ta en större plåt och så ritar man ut måtten 30x40 cm med blyertspenna på ena sidan av bakplåtspappret och vänder sedan den sidan ned på plåten så får man inte blyerts i tårtan. Alternativ 3: Vill man ha en rund tårta så ritar man istället ut 2 st runda cirklar med diameter ca 27,5 centimeter på bakplåtspappret.

Dela äggen. Lägg äggvitorna i en torr och ren (fettfri) vispskål. Häll på sockret. Lägg äggulorna i en liten skål som du täcker med plastfolie och ställer in i kylen.

Vispa äggvitor och socker till en fast smet. Det ska gå och vända upp och ner på bunken. Vänd försiktigt ner det puffade riset och rör sakta och försiktigt till en jämn smet.

Bred ut smeten jämnt över (hela ytan du ritat ut) på bakplåtspappret.

Grädda mitt i ugnen i 125°C i en timme. Stäng av värmen och låt stå ytterligare 15 min i ugnen. OBS! Öppna inte ugnsluckan någon gång under tiden.

Stjälp upp marängkakan på ett galler och dra försiktigt bort bakplåtspappret medan marängen är varm så lossnar det lätt.

Lägg en bakduk över och låt svalna. Den kan om man vill ligga i rumstemperatur över natten.

Fyllningen:

Lägg äggulor, socker, grädde och mjöl i en kastrull och vispa med en handvisp till en jämn smet.

 

Låt koka upp på svag värme under omrörning. Rör sakta hela tiden. När krämen börjar tjockna, sänk värmen och låt sjuda under omrörning 1-2 minuter så att den blir riktigt tjock. Ta av kastrullen från plattan. Tillsätt smöret, gärna skuret i mindre bitar och rör försiktigt tills smöret smält och krämen blir blank och fin. Tillsätt citronarom och rör om. Låt krämen svalna så den blir ljummen eller kallare.

Om du gjort en rektangulär maräng så dela den på mitten, försiktigt med en vass kniv, så att du får två lika stora marängkakor. Om du gjort runda maränger så har du redan 2 st. Var försiktig, marängen går lätt sönder men om marängen går sönder så gör det inte så mycket för det döljs lätt med fyllningen och garneringen.

Lägg den trasigaste/fulaste marängkakan på ett serveringsfat. Bred på den gula krämen. Lägg den andra marängkakan ovanpå.

Garnering:

Vispa grädden tjock. Bred ut den ovanpå marängen. Smält chokladen i en liten skål i mikron. Ta en sked eller gaffel och ringla chokladen över grädden.

 

Ställ in tårtan i kylskåp fram till servering. Låt den helst inte stå mer än 4 timmar fram till serveringen för att den kan sjunka lite då när marängen smälter av fyllningen.

 

1. Alt.2: Rita ut med blyerts på ett bakplåtspapper. 2. Dela äggen och lägg äggulorna i en skål, täck över med plastfolie och ställ in i kylen. De ska användas till citronsmörkrämen. 3. Häll äggvitorna i en bunke som måste vara torr och fettfri.

4. Vispa äggvitor och socker till ett fast skum. 5. Tillsätt rispuffarna. 6. Vänd försiktigt ned dem.

7. Rör försiktigt till en jämn smet. 8. Klicka ut smeten på bakplåtspappret. 9. Bred ut den i ett jämnt lager.

10. Den färdiggräddade marängbottnen. 11. Vänd upp och ner och dra av bakplåtspappret medan marängbottnen är varm. 12. Efter att marängbottnen svalnat, dela den i två delar (om du inte gjort runda för då har du redan två). Lägg ena halvan på ett tårtfat (som ses på bilden). Min blev lite trasig men det gör inget för det varken märks eller syns senare.

13. Lägg äggulorna, socker, mjöl och grädde i en kastrull. 14. Vispa ihop och värm under omrörning. 15. Sänk värmen när smeten tjocknar.

16. Låt krämen bli riktigt tjock. Tag av kastrullen från plattan. 17. Vispa ner smöret, gärna i mindre bitar och vispa sakta till en jämn och fin kräm när smöret smälter. Vispa ner citronaromen. Låt sedan krämen svalna. 18. Bred på krämen på den ena marängbottnen. Tänk på att inte citronsmörkrämen får vara varmare än ljummen när du breder på den. Lägg på den andra halvan av marängbottnen ovanpå (som ses på bilden).

19. Bred vispad grädde ovanpå. 20. Smält chokladen. 21. Ringla chokladen ovanpå grädden.

 Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

RSS 2.0